Laget Sverige: Rehabilitering som ledarskapsdisciplin

Den senaste tiden har jag blivit uppmärksam på Försäkringskassans aktuella kampanj “Laget Sverige“. Det som har varit mest utmärkande var, hur provocerat folk kände sig av denna kampanj. När jag såg den lilla filmsnutten förstod jag direkt varför folk blev så förbannade.

Budskapet i kampanjen har nog gissningsvis med Försäkringskassans uppdrag att göra. Att bedöma arbetsförmågan vid sjukdom eller skada. Och det låter ju faktiskt inte så attraktivt. Alltså vänder man på det och utgår från olika hälsodefinitioner och antagandet att alla måste vilja bidra till samhället och dess utveckling. Och då kan det ju bli så att man inte frågar hur sjuk man är, utan på vilka sätt man kan bidra istället. Dock är det inte fullt så enkelt i verkligheten. Det blir provocerande och man kanske känner att man inte vill ingå i det där laget om man nu inte kan bidra just för tillfället, även om man absolut vill bidra.laget sverige, team, lagarbete, rehabilitering, utbildning, intentio, intentiohr

Mitt i allt detta undrar jag hur det var med ansvaret och vad man faktiskt gör för att få ner den oroväckande trenden av allt fler sjukskrivningar i vårt avlånga land. Lite mer grävande på Försäkringskassans hemsida och kampanjen “Laget Sverige” visar att allting är som det brukar vara. Det är arbetsgivaren och sjukvården som har ansvar att få “Laget Sverige” i arbetsför skick. Under kampanjen (som pågår fram till 2020) vill man lyfta arbetsgivarens roll och ansvar på olika sätt.

Enligt min erfarenhet och bestämda uppfattning behöver vi göra mer än att lyfta fram ansvar och roller och komma med information som i värsta fall kan uppfattas som pekpinnar. Vi behöver kunskap! Nu ligger det inte i Försäkringskassans uppdrag att utbilda arbetsgivare.  Men vem har det uppdraget egentligen?

Vem det än är så är den myndigheten eller instansen inte riktigt på hugget verkar det som. Så jag har gett mig uppdraget att utbilda Sveriges arbetsgivare och tagit fram en rehabutbildning. Oavsett om man jobbar på det stora multinationella företaget eller är småföretagare, så innehåller denna utbildning allt man behöver veta för att kunna agera proaktiv vid sjukskrivningar.

Jag tror att vi tillsammans kan få “Laget Sverige” på fötterna genom att utbilda Sveriges chefer och arbetsgivare. Läs mer här.
Och anmäl dig idag!

Nyheter direkt i din inbox!

Läs Intentio HRs nyhetsbrev - få inspiration och erbjudanden

_____
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien