Är du redo att möta framtiden?

Jag fick i veckan förmånen att lyssna på bl.a. Robin Teigland från Handelshögskolan i Stockholm.  Hon var en av talarna på Tillväxtverkets årliga konferens som handlade om arbetslivets nya spelregler. Dagen gav enormt mycket försmak på framtiden.

Budskapet som samtliga forskare och trendspanare har är enkelt och tydligt: Arbetslivets maktförhållanden håller på att förskjutas. Ledarskap kommer att vara något helt annat i framtiden än det vi menar när vi pratar om ledarskap idag. Och det har man ju hört förut, eller hur? Men vad betyder det rent konkret för din och min framtid?

Gig-ekonomin handlar om att man tar kortare uppdrag vilket ger flexibilitet åt både den som levererar giggen och den som köper en tjänst. Att tro att ett anställningsförhållande är en livslång relation och att folk blir glad över att få en guldklocka efter 25 år på samma arbetsplats är förlegat redan idag. Gig-ekonomin ger möjlighet att göra det man är riktigt bra på och få uppskattning och lön för det.

Känner du till AirBnB, Hoffice och Uber? På alla dessa plattformar spelar ditt rykte roll. Tänk dig nu att detta flyttar in i det digitala arbetslivet. Jag menar alltså inte referenstagning i samband med att du söker ett jobb, utan referenstagning 2.0.  LinkedIn har exempelvis redan en funktion för rekommendationer. Bra rekommendationer är guld värt när man säljer sina tjänster och ryktet kommer att spela större roll i en värld som snurrar snabbare. Ingen vill ha en affärspartner som inte kan leverera eller har taskig attityd. Både uppdragsgivare och uppdragstagare recensera varandra i framtiden efter varje genomfört uppdrag.

Därutöver har de ovan nämnda plattformar en annan gemensamhet. De ger tillgång till något som själva företaget inte äger. Uber äger inte en enda bil, Hoffice äger inga kontorsfastigheter och AirBnB, som världens största hotellkedja, inte ett enda hotellrum. Det handlar om tillgång till resurser och tillgång till kunskaper. Matchmaking för att nyttja befintliga resurser om man så vill.

Vad kan detta innebära för oss alla i framtiden? I framtiden behöver vi alla se till att vi är uppdaterade rent kunskapsmässigt. Vi alla blir entreprenörer med oss själva som företag. Detta betyder att vi alla måste investera i vår kunskap, fylla på med kunskap med jämna mellanrum och ha en attraktiv attityd, så folk vill använda oss som resurser.

För ledare betyder det att man kanske inte längre är chef. Man leder istället det som strategerna kallar ett ekosystem av ledarskap, framtid, förändring, förändringsbenägen, hr, snabbfotat, snabbfotad, modernt, hållbartsamarbeten. Rent konkret innebär det att det inte fungerar längre att kräva att folk följer en chef eller ledare för att de får lön för det. Maktbalansen kommer att förändras. Med allra största sannolikhet betyder det att man helt enkelt kommer att välja bort dåliga ledare.

Nu undrar man ju såklart hur man ska vara som ledare i framtiden? Ja, hur behöver man agera så folk vill ha en som ledare? För det första tror man att man behöver ha en idé vad man vill uppnå med sitt ledarskap. Vidare behöver man paketera sitt budskap så att det blir säljande och engagerande. Och sedan behöver man göra saker som leder till att andra upplever att man menar det man säger.

Vilka kommer ha det svårt i framtiden då? Chefer som inte investera i sin egen kompetens och kunskap gällande ledarskap och vad som driver människor framåt. Chefer som har svårt att ta till sig feedback. Chefer som överanvänder sin makt för att få sin vilja igenom. Chefer som använder härskartekniker för att trycka ner folk. Chefer som inte ställer krav på beteenden och attityd. Chefer som inte har någon idé om vart de är på väg och vad man kan förvänta sig av dem som medarbetare. För vem vill följa någon som inte vet vart den ska? Chefer som är chefer och inte ledare kommer få det tufft.

Idag lider många arbetsplatser av dåliga chefer som utövar ett undermåligt ledarskap. I framtiden kommer det inte finnas något utrymme för dåliga chefer.  På samma sätt som det inte kommer att finnas något utrymme för medarbetare med dålig attityd.

När börjar framtiden då? Framtiden har redan börjat. Om du känner att du ligger efter är det dags att göra något nu. Inte imorgon och inte nästa vecka, månad, kvartal eller år. Nu.
Det kanske är dags för en utbildning, coaching eller rentav en MOOC.

 

Nyheter direkt i din inbox!

Läs Intentio HRs nyhetsbrev - få inspiration och erbjudanden

_____
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien