Äkta ledare ligger steget före

Jag hamnar med jämna mellanrum inför frågan vad som är en bra chef eller ledare. Att vara “bra” har för mig med äkthet att göra. Man behöver och ska inte vara bäst på allt som ledare. Däremot tycker jag att man ska ha ett genuint intresse för hur människor fungerar och vad som driver människor till att utvecklas och växa. Det är grundbulten om man vill lyckas som ledare enligt mig.

roller-coaster-1643076_1920Hur känner man igen en äkta ledare undrar du säkert? 

En äkta ledare gör det hen säger och gömmer sig inte bakom floskler som att man har högt i tak. Har man högt i tak behöver man inte säga det.
En äkta ledare tycker att människor är mer intressanta än enbart bruttovinst, nettovinst och marginaler.
Äkta ledare ser till att medarbetarna kan göra ett grymt jobb tillsammans istället för att enbart bry sig om det egna anseendet.
En äkta ledare talar från hjärtat, inte från något finformulerat, floskelfyllt manus som någon annan har skrivit.
En äkta ledare har brister och svagheter och är öppen för att jobba med dem. En osäker ledare är rädd att någon kan se bakom fasaden och är mån om att ha distans till medarbetarna.
Äkta ledare behöver och välkomnar konstruktiv dialog och konflikt, de litar på andras kompetens och deras omdöme. Osäkra ledare skapar dialog genom att skapa “strategiska” projekt som är svåra att ta till sig och där rollerna är otydliga.
En äkta ledare tar sig an svåra och tuffa situationer istället för att delegera bort det som är obehagligt.
Äkta ledare visar en kärlek till verksamheten och ser till att de förstår den på alla nivåer istället för att vara osynliga kostymer och dräkter som tillbringar dagarna i olika mötesrum.

En av effekterna av att jobba med en äkta ledare är att det finns någon form av glöd i verksamheten. Engagemang och passion är lite som ett leende. De smittar av sig till andra.

Nyheter direkt i din inbox!

Läs Intentio HRs nyhetsbrev - få inspiration och erbjudanden

_____
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien