Upptäck missbruk – följ upp din magkänsla även i juletider

December är här och därmed också advent, julbelysning på stan, fina skyltfönster, en himla massa julbord, julfester och glögg. För många är denna tid på året riktigt mysigt, för andra är det en ganska jobbig tid.

Alla de som inte vet hur de ska få julmat på bordet, få ihop pengar till några julklappar till sina barn eller inte ha någon att fira jul med. Julen kan vara en tuff tid på många sätt. Bland ekonomiska bekymmer, pepparkaksdoft, ensamhet, glögg och shoppingrundor finns det en grupp människor som ligger mig extra varmt om hjärtat. Det är de som har problem med beroende eller riskbruk. De finns på alla slags arbetsplatser, i föreningar och bland vänner eller grannar.

Jag möter ofta chefer och medarbetare som börjar skruva på sig när jag pratar om alkohol & droger. Det är ett obekvämt ämne. Speciellt på jobbet. Ibland ser man att vissa personers “analoga Facebook” slås på när jag pratar. Med detta menar jag att det dyker upp ansikten framför deras inre öga. Människor man tänker på och där man kanske inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till sin oro. Om det är ok att säga något. Riskbruk och beroende är förknippad med otroligt mycket skam – speciellt bland de som är närmast. Andras skam skyddar den som är beroende – i alla fall i den beroendes värld. För om ingen våga säga något kan man ju supa vidare i lugn och ro. Det kallas för medberoende.

Genom åren med HR arbetet har jag mött många chefer som haft en magkänsla som de inte riktigt litade på. De hade inga bevis på ett risk- eller missbruk, bara sin egen magkänsla. Känslan som säger att någonting inte stämmer med en medarbetare eller kollega. I 9 fall av 10 har denna magkänsla visat sig stämma – tyvärr.
missbruk, riskbruk, beroende
Så om du som läser nu tänker på din kollega eller medarbetare och inte riktigt törs säga något, fundera på om det är läge att säga något nu. Eller om du vid julbordet med jobbet reagerar på den där kollegan som beter sig avvikande, dricker för mycket (igen), dricker ingenting för att upprätthålla fasaden, är aningen för risig dagen efter, aningen för fräsch eller beter sig konstigt på andra sätt som gör dig orolig. Då är det nog dags att ta tag i din magkänsla. Ja, det är tufft och obehagligt. Men tänk om just din magkänsla kan rädda någons liv.

Visste du att det i snitt tar upp till 20 år till omgivningen reagerar på ett alkoholmissbruk? Rent beteendemässigt betyder det att den som har missbrukat alkohol, och med stor sannolikhet är beroende efter 20 år, har haft 20 år på sig att träna på sin fasad dvs ljuga. Så om du pratar med en sådan person och du känner dig lite dum och taskig efter det samtalet och tvivlar på ditt eget omdöme. Då är chansen stor att du har pratat med någon som är beroende. För beroendehjärnan blir jätteglad när du skäms och är osäker – det minskar nämligen risken att du går från ord till handling. Om personen ifråga verkligen är beroende eller missbrukare kan enbart en beroendeläkare konstatera. För det krävs nämligen en provtagning.

Du behöver inte vara chef för att ta intiativ. Du behöver inte heller vänta på att chefen gör något. Du behöver bara lita på din intuition och våga berätta vad du ser. Gå till din chef eller en HR kontakt om du har en. Behöver du en HR kontakt – ring mig på 0708-899258.
Det viktiga är att kunna berätta vad man har reagerat på och bestämma nästa steg. Förutom det medmänskliga perspektivet att bry sig om andra och visa omtanke, så har arbetsgivaren dessutom rehabiliteringsskyldighet även vid risk- och missbruk.

Tänk om det blir en annan människas bästa julklapp att just du vågade lita på din magkänsla och gjorde något! Tänk om det är ditt agerande som räddar någon från att supa ihjäl sig. Tänk om det är du som gör skillnad!

 

Nyheter direkt i din inbox!

Läs Intentio HRs nyhetsbrev - få inspiration och erbjudanden

_____
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien